АНДРОГРАФОЛИДИТЕ – надежда за старото „нормално“

АНДРОГРАФОЛИДИТЕ – надежда за старото „нормално“

Помните ли времената, когато в ежедневието на обикновените хора маски имаше почти само по филмите – или на лицата на банкови обирджии, или на спасителите на земята - Батман, Спайдърмен, Жената-котка, че и Зоро … Това бяха времената, когато с недоверие и насмешка гледахме репортажите от Япония с хора по улиците, носещи маски на лицето като от научнофантастичен филм.

Днес маската е важен аксесоар и дори модни дизайнери я предлагат като част от цялостния тоалет. Днес маската е не само аксесоар, но и ябълка на раздора – между тези, които вярват и тези, които не вярват в нея. Днес тя дели хората на дисциплинирани и бунтари. Тя доведе до там да познаваме гръцката азбука по-добре отколкото някога ще познаваме старобългарската глаголица.

Как се стигна до тук ли? Всичко започна от вирус, за който малко хора вярваха, че ще влезе в България, камо ли, че ще промени така драстично ежедневието ни. А той е сред нас и трябва да се научим да живеем с него – ако го срещнем - или да го преболедуваме (с надежда да е леко), или да го отблъснем (ако сме ваксинирани), или да не го усетим (ако сме клетъчно имунизирани). И да чакаме изобретяването на лекарството, което ще го спре.

Покрай всичките стари и иновативни извънредни мерки, през които минахме и продължаваме да минаваме, покрай видовете ваксини – одобрени, отхвърлени, използвани, бракувани, подарени  - учените не са спирали да търсят лека срещу „чумата“ на века. Правени са както компютърни прогнози и симулации, така и тестове – in vitro и in vivo. И резултатите не изненадват - днес учените виждат надежда за излизане от затворения кръг на гръцката азбука - в растението Андрографис (лат. Andrographis paniculata). На принципа на „всяко ново е добре забравено старо“, тази билка се пробуди от вековна забрава. Точно 100 години преди появата на COVID-19 индийският грип от 1919г. е бил бичът на тогавашния нов век и именно Андрографис е билката, за която се признава, че е стопирала разпространението на заразата. Произходът на Андрографис е азиатски и през вековете са се носели легенди за магическата му мощ срещу грип, катари, треска и висока температура. Лечебната му сила се крие в андрографолидите – вещества извлечени от корена и листата на растението. През лятото на 2021г. проучване с подкрепата на Thai Traditional Medical Knowledge Fund (Efficacy and safety of Andrographis paniculata extract in patients with mild COVID-19: A randomized controlled trial | medRxiv) показа много обещаващи резултати при болни от COVID-19 в неусложнена фаза на заболяването именно с приема на андрографолиди във висока концентрация. Тези резултати не са никак случайни. Андрографолидите са освен всичко друго имуностимулатор и благодарение на това им свойство, те спомагат за възпрепятстване на разпространението на вируси в дихателните пътища, включително и на COVID-19, както става ясно от проучванията.  

Имайте предвид, че дори да си набавите тази уникална билка от Изтока, изобщо не е препоръчително да я приемате директно (като чай например), тъй като тя е може би най-горчивото растение на земята.  Добрата новина е, че всяка таблетка Sinulan Forte съдържа пречистен екстракт от растението, който е с най-висока концентрация андрографолиди (98%) и няма и помен от горчилка. А като допълнение, в Sinulan Forte е събрана силата на още 4 билкови екстракта с научно доказани свойства – черен бъз, лопен, върбинка и жълта тинтява. Благодарение на синергичното им действие, Sinulan Forte се грижи за функцията на горните дихателни пътища и естествените защитни сили на организма.

Андрографолидите в максимална концентрация са ярък лъч надежда в днешните пандемични дни. Надежда, че в обозримо бъдеще маските ще бъдат само музейни експонати. Надежда, че покашлянето и кихането ще са отново знак за банална настинка. И че тестът с две чертички ще означава само бременност. Надеждата се връща благодарение на Андрографис и все пак, ако имате и най-малки съмнения за притеснителни симптоми се обадете веднага на лекуващия си лекар.