Как имунитетът стана толкова модерен?

Как имунитетът стана толкова модерен?

Или защо е важно да се поддържа нормалната функция на имунната система по време на вирусна инфекция

Гледали ли сте филмите „Зараза“ (с Дъстин Хофман и Рене Русо) или „Нашествието“ (с Никол Кидман и Даниел Крейг)? Това нито са първите, нито последните филми, които апокалиптично разказват за масово заразяване по въздушно-капков път и евентуално заличаване на цели градове и държави. Фен съм на актьорите в тях и затова ги гледах навремето. С насмешка. С недоверие. И доста пренебрежение. Особено, когато изненадващо откриваха, че имунната система на някой от героите спасява човечеството ... Днес, все по-често се сещам за подобни заглавия и осъзнавам, че наближaвайки четвърт век от новото хилядолетие, ние не сме на прага на трета световна война, а в разгара на вирусна пандемия. А на всичкото отгоре се оказва, че е важна именно имунната система докато велики умове открият подходящата ваксина. Иронично, а?
Ще опитам простичко да обясня сложната роля на имунната система при вирусни инфекции.

Що е то имунитет?

Ако трябва да се придържаме към разбираемите определения, вкратце и най-просто, имунитетът е механизъм, който пази организма от потенциално вредните агенти – външни и вътрешни. Този механизъм е защитно-приспособителен и е доста сложен по своята същност. А агентите нямат нищо общо с шпионските филми. Външните агенти попадат в нашия организъм от заобикалящата ни среда и към тях се причисляват всякакви вируси, бактерии, гъби и др. Вътрешните агенти се намират в организма ни и включват остарели и функционално негодни клетки и остатъци от тях (в това число и мутирали и туморни).


Що е то имунна система?


Това е лесно - съвкупност от органи, клетки и молекули, които осигуряват разпознаване на потенциално вредните агенти и съответно тяхното елиминиране. А имунен отговор е реакцията, която имунната система осигурява при среща с вреден агент.
Няма да изброяваме всичките органи, които са част от имунната система, но ви уверявам, че всеки от тях си има своята важна функция и роля в нея. Знаете ли например, че лимфните възли улавят бактерии и вредни агенти? Това е и причината, поради която като отидете на преглед при личния си лекар със съмнения за грип или настинка, докторът първо ви опипва лимфните възли. Ако са подути – това е признак, че има възпаление предизвикано от инфекция.
Няма да изброяваме и всички клетки и молекули, които изграждат имунната система. Важното е да знаем, че те изграждат основно два вида имунитет: вроден (неспецифичен) имунитет и придобит (специфичен) имунитет.
Вроденият имунитет осигурява първата реакция от страна на организма при навлизане на външни агенти. При него едни и същи клетки и молекули се борят с набор от патогенни микроорганизми, независимо от вида им. Затова вроденият имунитет осигурява бърз имунен отговор – в рамките на минути.
Ако обаче в организма навлязат непознати досега агенти (като нови вируси например), с които вроденият имунитет не може да се пребори, при нормално функционираща имунна система, идват на помощ клетките на придобития имунитет. Тяхната роля е да помагат за идентифицирането на непознатия агент, прихващането му и унищожаването му. Но също актуализират имунната памет. Реакцията на придобития имунитет е според вида на агента, който е навлязъл. Затова и имунният отговор е бавен - забавя се във времето между инфекцията и максималната реакция. Добрата новина е, че при повторна среща с този агент, имунната система вече ще го помни и ще има готов бърз и специфичен имунен отговор срещу него.
Дотогава обаче тя трябва да бъде в оптимално добра форма. Ежедневно (без дори да усещаме) имунната система активира имунни отговори, за да възпрепятства външните агенти, които попадат по всякакви начини в организма ни. За да я поддържаме във форма, трябва да се грижим за нея превантивно. Важно обаче е да й помагаме и по време на вирусна инфекция, за дадем време на придобития имунитет да осигури максимална защитна реакция.

Как можем да поддържаме нормалната функция на имунната система?

Организмът ни не е беззащитен и това е, защото природата си знае работата. Затова е добре да й се доверим и за поддържане на имунната ни система. Вижте някои ценни билки, за нормалната функция на дихателните пътища, естествените защитни сили на организма и тонуса.

  • Черен бъз – това е плод, който в традиционната медицина се използва за облекчаване на първи симптоми на грип и простуда. Счита се и, че поддържа естествените защитни сили на организма.

  • Андрографис – това не е билка от нашите ширини, а от земите на Aюрведа. Именно затова й обърнете специално внимание. Подпомага eстествените защитни механизми, особено на ниво горни дихателни пътища - нос и синуси. Освен това допринася за устойчивостта на организма в студените месеци.

  • Лопен – традиционно се използва при симптоми на настинка, но също поддържа нормалната функция на имунната система.

  • Върбинка – има успокояващ ефект, но и подпомага устойчивостта на организма в периоди с повишен риск от настинки.

  • Тинтява – допринася за жизненост и енергия, толкова необходими при усещане за отпадналост и умора.

  • Хрян - в традиционната медицина се използва за долните дихателни пътища поради антимикробните му свойства. 

  • Латинка - с благотворно действие върху долните дихателни пътища.

  • Липа - подпомага нормалната функция на долните дихателни пътища. Поддържа естествените защитни сили на детския организъм по време на настинка и температура.

  • Медицинска ружа - традиционно се използва при раздразнени долни дихателни пътища.

  • Етерични масла от лютива мента, евкалипт, мащерка и розмарин – поддържат нормалната функция на носната лигавица.

  • Хитозан от гъби – директно се свързва с жилавото вещество в носния секрет и така го втечнява и улеснява изхвърлянето му от носа.