За ринита и хората

За ринита и хората

Острият ринит е сред най-честите заболявания през есенно-зимния и пролетния сезон. Той засяга в почти еднаква степен както възрастните, така и децата. По своята същност представлява възпаление на носната лигавица, причинено основно от вируси и алергени. Впоследствие, при усложнение е възможно да се развие и бактериална инфекция. Вирусите могат да бъдат различни видове - грипни, парагрипни, аденовируси, риновируси. Сред тях риновирусите се отличават като причинители на до 40% от всички случаи на настинка. Несъмнено, простудните и грипните заболявания са причина за понижена локална и обща реактивност на имунната система, което заедно с високата вирулентност на вирусните и бактериалните патогени създават предпоставки за остър ринит.
В епидемиологично проучване, публикувано през 2016 г., сред 1 685 пациенти в България с умерена и остра форма на ринит се установява, че в 59.9% от случаите при деца и в 58.8% от възрастните водещият симптом при посещение на лекарския кабинет е запушен нос.
Лечението на острия ринит е необходимо да започне възможно най-скоро след появата на първите симптоми като запушен и течащ нос. Изчакването и неглижирането на проблема може да доведе до запушване на синусите, а оттам и до синузит.
 
Все по-голямо място в терапията на ринит и синузит намират билковите продукти с доказана в традиционната медицина ефективност както при остри, така и при хронични възпалителни процеси в носната кухина и синусите. Предимството на фитопрепаратите е във възможността да бъдат прилагани както самостоятелно (при първи симптоми), така и успоредно с назначена антибиотична терапия. Отделно, стават все по-предпочитани поради възможността да бъдат използвани по-продължително време (което е важно при хронични състояния), малката вероятност от развитие на резистентност, както и поради високия им профил на безопасност.
 
Продуктовата серия Синулан е създадена изцяло на основата на билкови екстракти с широк спектър на действие, за да подпомага и поддържа здравето на горната и долната част на дихателните пътища.