ГРИП, НАСТИНКА ИЛИ ПРОСТО ЗАПУШЕН НОС?

ГРИП, НАСТИНКА ИЛИ ПРОСТО ЗАПУШЕН НОС?

Можем ли сами да се диагностицираме?

Почти всеки от нас е имал запушен и течащ нос, но това невинаги ни е тръшвало на легло. Понякога запушеният нос може да е резултат от замърсен въздух или алергична реакция, а в други случаи да е симптом на настинка или дори грип.

Що е то нос?

Носът (прав, гръцки, орлов, чип или какъвто и да е по форма) играе ролята не само на линия на симетрията на лицето. Той е изключително важен орган, който има няколко много важни функции.
Първата жизненоважна роля на носа е дихателната. При всяко вдишване през носа преминава до 1 литър въздух. А е важно да се диша през носа, защото той защитава дихателната система от външните фактори и така подпомага нейната правилна функция. Ето как:
Носът регулира температурата на въздуха. За да работят правилно белите дробове, до които достига вдишаният въздух, неговата температура трябва да е между 31° и 34°С. Колкото и да е ниска или висока температурата навън, ролята на носа е да го затопля и съответно охлажда още в носната кухина. Затова, когато излезете на зимна разходка, вдишането през носа води до усещане за парене в него.
Носът овлажнява въздуха. В пространството зад носа влажността е 80-85%. Там се намират серозни и слузни жлези, които при навлизане на сух въздух, се задействат и го овлажняват преди да се насочи към долната част на дихателните пътища. Знаете ли, че носът произвежда до 1 литър секрет на ден?
Носът пречиства въздуха от прахови частици и инфекциозни агенти. Все по-актуална е темата за замърсения въздух, който дишаме. Секретите, които покриват носната лигавица прихващат замърсителите, алергените, вирусите и бактериите. Освобождаваме се от тях или отново през носа (чрез кихане или течащ нос), или като ги поглъщаме и изпращаме в стомаха, където стомашните сокове ги унищожават.

Що е то грип или настинка?

Както грипът, така и настинката са предизвикани от вируси, т.е. това са вирусни инфекции. Вирусите попадат върху лигавиците в дихателните пътища и започват да се репликират. Какво означава това ли? Ами както има реплика на луксозни чанти, обувки или костюми, така и вирусите си създават собствени реплики – копия, които имат абсолютно същата функция като оригиналите - да попадат върху клетките на дихателните пътища и да ги инфектират.
Когато в носа попаднат инфекциозни агенти като вируси, бактерии или алергени, секретите в него се сгъстяват и стават по-лепкави, за да могат да захванат агентите. Като защитна реакция носната лигавица се възпалява и набъбва, като така запушва носните ходове. В резултат – имаме запушен нос и жилави секрети в носа, които постоянно искаме да издухаме навън.

Кога инфекцията е настинка и кога грип?

Настинката и грипът имат доста общи симптоми. Запушеният нос и хремата са един от тях, но секретите в носа често слизат в гърлото и водят до дразнене и кашлица. Отделно запушеният нос води да запушване на синусите, а оттам и до главоболие. Температурата е друг симптом, резултат от активираните защитни сили на организма. Да, най-лесно е да приемем, че това е настинка и ще мине или за 1 седмица, или за 7 дни. Но, ако не е? Затова ви препоръчваме да отидете на лекар, където професионалистите ще ви поставят далеч по-точна и по-вярна диагноза от google, а и ще ви назначат правилно лечение. Дотогава обаче, можете да се доверите на природата и ценните билки, които тя предоставя, за да подпомогнете дихателната си система, естествените защитни сили на организма и тонуса си.
  • Черен бъз – това е плод, който в традиционната медицина се използва за облекчаване на първи симптоми на грип и простуда. Счита се и, че поддържа естествените защитни сили на организма.
  • Андрографис – това не е билка от нашите ширини, а от земите на аюрведа. Именно затова й обърнете специално внимание. Подпомага eстествените защитни механизми, особено на ниво горни дихателни пътища - нос и синуси. Освен това допринася за устойчивостта на организма в есенно-зимния период.
  • Лопен – традиционно се използва при симптоми на настинка, но също поддържа нормалната функция на имунната система.
  • Върбинка – има успокояващ ефект, но и подпомага устойчивостта на организма в периоди с повишен риск от настинки.
  • Тинтява – допринася за жизненост и енергия, толкова необходими при усещане за отпадналост и умора.
  • Хрян - в традиционната медицина се използва за долните дихателни пътища поради антимикробните му свойства. 
  • Латинка - с благотворно действие върху долните дихателни пътища.
  • Липа - подпомага нормалната функция на долните дихателни пътища. Поддържа естествените защитни сили на детския организъм по време на настинка и температура.
  • Медицинска ружа - традиционно се използва при раздразнени долни дихателни пътища.
  • Етерични масла от лютива мента, евкалипт, мащерка и розмарин – поддържат нормалната функция на носната лигавица.
  • Хитозан от гъби – директно се свързва с жилавото вещество в носния секрет и така го втечнява и улеснява изхвърлянето му от носа.