Лакомство или ... запушен нос?

Лакомство или ... запушен нос?

Надушвате ли вече наближаващите зимни месеци, наситени с най-много вкусни аромати? Изниква ли лека полека в съзнанието ви сладостта на меденките, бисквитите с джинджифил, портокалите, мандарините, карамфила, греяното вино - цялата уханна атмосфера на празниците? Да, тези прекрасни дни наближават, но сега, в работното ежедневие, колегите ви започват все по-често да подсмърчат, да се прокашлят плахо (от страх, че ще ги набедят за Covid) и да отсъстват от работа поради неразположение. Защото е сезонът на настинките, грипа и всички стари и нови вируси.

Как да полетите смело в сезона?
 
1. Разбира се, обличайте се топло. Не се подвеждайте от есенното слънце – то е приветливо и ярко, но температурите вече са доста ниски, а ветрецът може да се окаже доста коварен. И не забравяйте, че дъждът дебне отвсякъде – старайте се да носите по възможност по-непромокаеми дрехи и особено обувки.
2. Продължавайте да приемате витамини С и D под всякаква форма (плодове, сокове, смутита, таблетки, спрейове и т.н.). Преходът от летните към студените месеци е коварен и е необходимо да стабилизирате имунната си система преди да влезе в битка с есенните вируси.
3. Набавете си пакети за бързо реагиране от аптеката. Те включват:
-> любимия ви спрей за нос (защото първите симптоми на вирусни инфекции в дихателните пътища са най-често хрема и запушен нос).
-> букет от билки (с който да засилите защитата срещу вирусите, да спрете течащата хрема и да не й позволите да слезе надолу по дихателните пътища). Не е тайна, че ако успеем да се справим навреме с инфекцията, шансът тя да слезе към белите дробове и да премине в кашлица е по-малък, а и дискомфортът от дишане само през устата ще бъде сведен до минимум.
Какъв да е билковият букет ли? Да, България е страна с богата на билки природа. Ако трябва да се спрете на няколко, пробвайте тези:
Черен бъз – това е плод, който в традиционната медицина се използва за облекчаване на първи симптоми на грип и настинка. Счита се, че поддържа естествените защитни сили на организма.
Андрографис – това не е билка от нашите ширини, а от земите на Аюрведа. Именно затова й обърнете специално внимание. Подпомага eстествените защитни механизми, особено на ниво горни дихателни пътища - нос и синуси. Освен това допринася за устойчивостта на организма в есенно-зимния период.
Хрян – освен за резлива зелева чорба, коренът от хрян има много благотворни свойства и върху долните дихателни пътища (бронхите)
Латинка – стръкът от огненото цвете е благоприятен за здравето на горните и долни дихателни пътища.
Лопен – традиционно се използва при симптоми на настинка, но също поддържа нормалната функция на имунната система.
Върбинка – има успокояващ ефект, но и подпомага устойчивостта на организма.
Тинтява – допринася за жизненост и енергия.
Можете да намерите тези ценни билки в по-добре снабдените билкови аптеки. Но можете и да си ги набавите във висока концентрация с всяка таблетка Sinulan Forte и Sinulan Duo Forte.
Ако следвате стриктно тези три стъпки, със сигурност ще направите голяма крачка към чисти горни и долни дихателни пътища. Затова – посрещнете есента с широка усмивка и вдишайте дълбоко зимните празници!